Η τελευταία συνέντευξη του Carl Sagan (1934-1996)

O Sagan με πικρία μας αναφέρει ότι ενώ ζούμε σε μια εποχή που βασίζεται στην επιστήμη και την τεχνολογία, οι πολιτικοί οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με καμία από τις δύο. Ταυτόχρονα οι πολίτες δεν θέλουν να γνωρίζουν για τίποτα από τα δύο, συνεπώς όμως τότε ποιός είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις σε μια Δημοκρατία για το ποιό θα είναι το μέλλον εκείνο που επιστήμη και τεχνολογία προδιαγράφουν μπροστά μας! Αυτή λοιπόν η εύφλεκτη κατάσταση άγνοιας και ισχύος κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα εκραγεί μπροστά στα μάτια μας.
Ένα επιπλέον αντικείμενο ανησυχίας του Σάγκαν αναδύεται μέσα από το ότι η επιστήμη δεν είναι απλά ένα “σεντούκι με μυστικά και γνώσεις” αλλά ένας τρόπος σκέψης, ένας τρόπος αντιμετώπισης και ανάκρισης του κόσμου με σκεπτικισμό και την λεπτή αίσθηση της κατανόησης του ανθρώπινου σφάλματος σε αυτή τη διαδικασία. Αν δεν είμαστε ικανοί με σκεπτικισμό να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που καρπώνονται την εξουσία όταν οι τελευταίοι μας λένε το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε γινόμαστε έρμαια και αθύρματα μιας μεροληπτικής και καθόλου ευχάριστης “τυχαιότητας” για τον κάθε τσαρλατάνο πολιτικό, ή θρησκευτικό ηγέτη που θα μας πλευρίσει.
Όπως είχε πει και ο Τζέφερσον, δεν είναι αρκετό να συμπεριλάβουμε απλά κάποια δικαιώματα στο Σύνταγμα, οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοια μόρφωση ώστε να είναι ικανοί να εξασκήσουν με αυτήν τον σκεπτικισμό τους, διότι διαφορετικά δεν θα διοικούν ποτέ οι πολίτες τη χώρα και τη Δημοκρατία αλλά ολοκληρωτικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους πολίτες.

 

Βιογραφικό του Carl Sagan από την Wikipaidia

 

Advertisements
This entry was posted in Επιστήμη & Τεχνολογία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s