Γ.Βάμβουκας: Η εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη.

vamvoukasΤο πρωταρχικό πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας είναι η τεράστια και διαρκής αύξηση του δημοσίου χρέους η οποία συντελείται σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης της Εθνικής μας Οικονομίας. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25.9%, Άμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η αύξηση της ανεργίας για την ίδια χρονική περίοδο από 7,6% το 2008 σε 27,5% για το 2013.
Το πρόβλημα αυτό της οικονομίας μας εστιάζεται στην χαμηλή ανταγωνιστικότητά, η οικονομία μας δηλαδή δεν είναι εξωστρεφής, δηλαδή εξαγωγική.
Αν η Εθνική μας Οικονομία για τα επόμενα 20 χρόνια δεν αυξάνει τις εξαγωγές της σε αγαθά και υπηρεσίες με έναν ρυθμό κατά μέσο όρο τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν θα είναι εφικτό να επιτευχθούν οι μέσοι αναπτυξιακοί ρυθμοί του 4,5% έως 5% οι οποίοι απαιτούνται ώστε να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο.
Κράτη όπως η Τουρκία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Νότιος Κορέα, η Ιρλανδία και η Σουηδία, μέσα στην τελευταία τριακονταετία και προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα 50 ή και περισσότερες φορές σε σχέση με το 1980 (με κριτήριο τα έσοδα από τις εξαγωγές σε δισεκατομμύρια δολάρια) ενώ η Ελλάδα μόλις 5 φορές.
Δεν νοείται λοιπόν ανάπτυξη χωρίς αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου. Για να μπορεί όμως μία χώρα να εξάγει θα πρέπει να έχει άμεσες επενδύσεις από επενδυτικά κεφάλαια κυρίως πολυεθνικών εταιριών και αυτό διότι το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ το παράγουν πολυεθνικές εταιρείες ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες συντελούν στο 80% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Εξετάζοντας την επενδυτική δραστηριότητα για την τελευταία τριακονταετία στις χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα παρατηρήσουμε ότι ο πεντηκονταπλασιασμός της εξαγωγικής τους δραστηριότητας συνοδεύεται με αντίστοιχο πεντηκονταπλασιασμό των άμεσων επενδύσεων στις εν λόγω χώρες.
Γίνεται δηλαδή άμεσα αντιληπτή η ανάγκη για άμεσες επενδύσεις πολυεθνικών κεφαλαίων που θα στηρίξουν την εξαγωγική δραστηριότητα διαμορφώνοντας έτσι τους κατάλληλους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης τουλάχιστον του 4% που απαιτείται για να καταστεί το χρέος της Ελλάδος βιώσιμο.
Όταν λέμε ανταγωνιστική οικονομία, εννοούμε οικονομίες που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα και μπορούν να τα πουλάνε στα επτά δισεκατομμύρια των καταναλωτών παγκοσμίως.

Το Video εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=VTfr8sDdR1c

Γ.Βάμβουκας
Ο Γεώργιος Α. Βάμβουκας είναι Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Bristol (Prel. M.Sc. in Quantitative Economics) και Bath (M.Sc. in Economics) της Μ. Βρετανίας. Έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μ. Βρετανία χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Οι ερευνητικές-συγγραφικές δραστηριότητές του εστιάζονται στους χώρους των Οικονομικών Διακυμάνσεων, της Βιομηχανικής Θεωρίας και Πολιτικής, της Ανταγωνιστικότητας, της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, της Οικονομικής Ανάπτυξης, των Δημοσίων Οικονομικών, των Διεθνών Οικονομικών και της Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής.

Advertisements
This entry was posted in Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s