Γεώργιος Βάμβουκας: ΤΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

vamvoukasΜε την ανάλυση που ακολουθεί, θα διαπιστωθεί πως τα μπακιρτζίδικα, δηλαδή τα χαλκεία του κατεστημένου, κοροϊδεύουν συνειδητά τους δεινοπαθούντες από την οικονομική κρίση Έλληνες πολίτες. Πριν μερικές μέρες (18.9.2013), η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013. Την περίοδο αυτή τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -9,78 και -0,16 δις ευρώ. Ως γνωστόν, την περίοδο 2008-2012 τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από -44,0 και -34,8 μειώθηκαν σε -19,6 και -5,6 δις ευρώ.
Η συρρίκνωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται από τους μπακιρτζίδες του συστήματος στην άνοδο των εξαγωγών και την αύξηση της εισροής τουριστικού συναλλάγματος. Μέγα ψέμα! Απώτερη επιδίωξη των χαλκείων είναι η καλλιέργεια τεχνικού κλίματος ευφορίας. Οι ψευδολόγοι ισχυρίζονται ότι από την άνοιξη του 2013, η μακροοικονομική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας, παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση και το 2014 αναμένεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 1%. Κύριος μοχλός της οικονομικής ανάκαμψης είναι η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας.
Οι μπακιρτζίδες ενεργώντας σαν συμμορία, με απώτερη επιδίωξη να παραπλανήσουν τους πολίτες, λόγω επερχόμενων δημοτικών εκλογών, ευρωεκλογών και ίσως εθνικών εκλογών, κρύβουν την αλήθεια και επικαλούνται προκατασκευασμένα ψεύδη για τους ακόλουθους λόγους:
1) Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται αποκλειστικά στην βαθύτατη ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το 2008. Την περίοδο 2008-2012, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 80,8 ελαττώθηκαν σε 54,0 δις ευρώ. Η εντυπωσιακή πτώση του εισαγωγικού εμπορίου, οφείλεται στην φοβερή μείωση της εγχώριας καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης, λόγω της δραματικής ύφεσης που πλήττει το οικονομικό μας σύστημα. Γνωστό είναι ότι οι εισαγωγές ικανοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας καταναλωτικής και επενδυτικής ζήτησης. Οι ψευδολόγοι σίγουρα γνωρίζουν ότι η σμίκρυνση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι το αποτέλεσμα της φοβερής μείωσης των εισαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Το 2013 τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώνται σε -17,0 και -3,5 δις ευρώ, αντίστοιχα.
2) Οι τερατολόγοι του Υπουργείου Οικονομικών, διαδίδουν ότι κατά τη διάρκεια του 2013, η βελτίωση της εικόνας του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται στην άνοδο στις εξαγωγές προϊόντων και στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος. Η σημαντική πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 και η διαμόρφωσή του σε -0,16 δις ευρώ, οφείλεται στην μεγάλη άνοδο της εισροής κεφαλαίων από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την περίοδο αυτή στη χώρα μας εισέρρευσαν 8,1 δις ευρώ από την ΕΕ. Ωστόσο, η εισροή αυτή ήταν συγκυριακή και γι’ αυτό συνέβαλε στην πρόσκαιρη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
3) Οι παραμυθάδες του Υπουργείου Οικονομικών και οι κολαούζοι τους στις Διευθύνσεις Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και της Eurobank, στο ΙΟΒΕ, κ.ά., ψευδολογούν λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του 2013, οι εξαγωγές εμφανίζουν μεγάλη αύξηση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012/2013, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία, κ.ά.), χωρίς τα καύσιμα, από 22,9 σημείωσαν ανεπαίσθητη μείωση σε 22,8 δις ευρώ, πιστοποιώντας έτσι τη στασιμότητα των εξαγωγικού μας εμπορίου κατά τη διάρκεια του 2013. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές προϊόντων άνευ των πετρελαιοειδών παρουσίασαν μείωση της τάξης του -2,6%.
4) Τα συστημικά χαλκεία παραγνωρίζουν ότι η εσωτερική υποτίμηση του ευρώ, λόγω της τρομακτικής συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων μετά το 2010 τουλάχιστον κατά -30%, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην άνοδο των ελληνικών εξαγωγών, αλλά υπήρξε ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που συνετέλεσε στις δραματικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης. Η αλήθεια των αριθμών είναι αδιαμφισβήτητη. Την περίοδο 2008-2012, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 53,9 ελαττώθηκαν σε 49,1 δις ευρώ και προβλέπονται σε 49,5 δις ευρώ το 2013. Η άνοδος στις εισροές τουριστικού συναλλάγματος, αντισταθμίζεται από την πτώση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, με συνεπακόλουθη την παρατηρούμενη στασιμότητα των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του 2013. Η αποτελμάτωση του εξαγωγικού μας εμπορίου μετά το 2008, αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει την αδυναμία της χώρας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Τα μπακιρτζίδικα του εγχώριου κατεστημένου, κάλλιστα γνωρίζουν ότι τα ψευδολογήματα περί της δήθεν βελτίωσης της μακροοικονομικής κατάστασης της εθνικής οικονομίας, είναι καιροσκοπικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού λόγω επερχόμενων πολλαπλών εκλογών. Χρέος μας είναι να αποκαλύπτουμε τις δόλιες προθέσεις των παρατρεχάμενων του συστήματος, με πειστικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο.

Γ.Βάμβουκας
Ο Γεώργιος Α. Βάμβουκας είναι Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Bristol (Prel. M.Sc. in Quantitative Economics) και Bath (M.Sc. in Economics) της Μ. Βρετανίας. Έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μ. Βρετανία χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Οι ερευνητικές-συγγραφικές δραστηριότητές του εστιάζονται στους χώρους των Οικονομικών Διακυμάνσεων, της Βιομηχανικής Θεωρίας και Πολιτικής, της Ανταγωνιστικότητας, της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, της Οικονομικής Ανάπτυξης, των Δημοσίων Οικονομικών, των Διεθνών Οικονομικών και της Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής.

Advertisements
This entry was posted in Οικονομία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s