ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

του Γεωργίου Βάμβουκα, vamvoukasΚαθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε σήμερα (2.9.2013), τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 που αφορούν την γενική κυβέρνηση. Το μαγείρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών είναι απίστευτο. Μελετώντας τα στατιστικά δεδομένα, αντιλαμβάνομαι ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, με αναίσχυντο και προκλητικό τρόπο, παραχαράσσει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη. Στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την εικόνα των δημοσίων οικονομικών, περιπαίζει εν ψυχρώ τα νοικοκυριά, που ισοπεδώνονται από τα χαράτσια, την ανεργία, τους εξευτελιστικούς μισθούς και τις ντροπιαστικές συντάξεις.
Το αίσχος με την δημοσίευση πλαστών επίσημων στοιχείων, μου θυμίζει την περίοδο 1997-2001, που το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο της εποχής εκείνης (Παπαντωνίου, Στουρνάρας και Σια), με τη συστηματική παραποίηση των εθνικολογιστικών-δημοσιονομικών μεγεθών, την 1η Ιανουαρίου 2002 μας έβαλαν χρεοκοπημένους στην ΟΝΕ. Κατά τη διάρκεια του 2002, σε σειρά άρθρων μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, είχα καταγγείλει ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη με χρεοκοπημένα τα δημόσια οικονομικά της και ότι το πρωταρχικό πρόβλημα της χώρας ήταν η αχαλίνωτη άνοδος του δημοσίου χρέους. Προσωπικά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σε σωρεία αναλύσεών μου (βιβλία, άρθρα, κ.ά.), υποστήριζα ότι το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η διαφθορά του πολιτικού συστήματος και η γιγάντωση των άνομων παραοικονομικών δραστηριοτήτων, οδηγούν νομοτελειακά την Ελλάδα σε πτώχευση.
Ας επανέλθουμε όμως στην ξεφτίλα των δημοσιονομικών στοιχείων. Για να μην γίνω κουραστικός, θα σας παραθέσω μόνο δύο από τις αλχημείες των εγκάθετων του υπουργείου οικονομικών.
1) Τα κυβερνητικά στοιχεία αναφέρουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013, η γενική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,64 δις ευρώ. Στην υποσημείωση όμως του πίνακα 1, επισημαίνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 χρηματοδοτήθηκαν δαπάνες ύψους 4,41 δις ευρώ με πιστωτικά έσοδα, δηλαδή με νέο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια, κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας και η παρέα του, χρηματοδοτούν κρατικές δαπάνες με νέα δάνεια, τα οποία ναι μεν προκαλούν την αύξηση του δημοσίου χρέους, αλλά οι δαπάνες αυτές δεν αθροίζονται στις “επίσημες” δαπάνες και γι’ αυτό δεν συνυπολογίζονται στο έλλειμμα. Οι κυβερνητικοί μάγειροι ξέρουν ότι το έλλειμμα συνιστά μέρος των δαπανών και τεχνηέντως χρηματοδοτούν κρατικές δαπάνες με πιστωτικά έσοδα (έντοκα), που ναι μεν επιφέρουν την αύξηση του χρέους, αλλά δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013, παρουσιάζεται το ατιμωτικό φαινόμενο, η κυβέρνηση να επικαλείται την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,64 δις ευρώ και ταυτόχρονα να αποδέχεται την περαιτέρω αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά 20 δις ευρώ. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι πρωτογενές πλεόνασμα, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και είναι μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και τούτο, γιατί ο πιστωτικός δανεισμός του 2013 υπερβαίνει τουλάχιστον κατά 30% τους στόχους που είχαν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
2) Ιστορικά γνωρίζουμε ότι το 95% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης αποτελείται από άμεσους φόρους, έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012/2013, αυτές οι τρεις κατηγορίες εσόδων παρουσίασαν μείωση γύρω στο -9%. Τότε βάσει ποιας λογικής, η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών λέει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012/2013, τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 2,2%. Θα μας τρελάνουν!
Βέβαιο είναι ότι οι αλχημιστές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου πιάστηκαν στα πράσα. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!
Advertisements
This entry was posted in Οικονομία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s